Digital clock

Jumaat, 19 September 2014

Fantasy Reality

Apa yang sebenarnya aku nak? apa sebenarnya yang aku nak banggakan? apakah aku layak? apakah usaha aku sudah cukup banyak? anggaplah dunia ini sebagai REALITI SEMENTARA dan syurga nanti FANTASI KEKAL ABADI. Aku harus usaha sampai aku dapat capai. Aku dikatakan lupa jasa tapi sebenarnya aku hanya tutup simpan sementara. Bukan bermakna aku tidak menghargai, cuma aku terlalu REALITI. Jangan risau segala jasa kalian padaku, aku doakan untuk kalian kembali, terima kasih. Tunggu suatu hari nanti aku kembali, akanku balas jasa-jasa kalian jika tidak sampai pada empunya, mungkin pada talian darahmu. Cukup aku terasa hati dengan semua ini. Jika diceritakan ramai akan tidak sangka, begitu juga aku. Limit. LAST! Satu cara untuk berjaya ialah BERUSAHA! Bukan dari membaca menulis mengira sahaja. Pengalaman ilmu, pekerjaan ilmu, kesilapanmu jua ilmu.LEKA! Semester terakhir tahun ini, aku inginkan kelainan. Aku akan.

Khamis, 10 April 2014

3 Tahun menimba ilmu

pelik. selalunya 3 tahun dah grade dah diploma kan? ye, sebab aku lain, special sikit, hihihihi!
sebenarnya sebab PRA-DIPLOMA lah. program under Uitm. tak kisah lah.. bukan perkara ni yang aku nak cerita kan, walaupun aku sendiri je yang akan bukak blog aku, humm, dia macam diari masa kita selalu tulis kecik2 dulu. pernah sekali dalam hidup aku mendiarikan hidup aku tu pun masa darjah 6. macam2 lah aku tulis, sajak lah apa lah, tererkan? fuh! eh, berbalik kepada 5 semester yang aku dah lalui sebagai pelajar Uitm cawangan segamat.. tak pernah sangka akan masuk uitm, lepas je spm aku tak plan apa2, sebab result spm pun tak memberangsangkan, ini semua sebab aku malas lah ni! blame myself! apa pun Alhamdulillah still masuk Uitm. ALLAH ada perancangan yang baik untuk hambaNYA yang penuh dengan dosa alpa nista ni. jika jatuh, kembali lah kepada Penciptamu, DIA tahu segala isi hati mu. semester 5 adalah semester yang aku rasa sangat cepat berlalu, pantas, kerana dunia waktunya tak menunggu kita, semakin hampir dengan pengakhiran..mari bercerita tentang impian. dari kecik konon2 nak jadik doktor, angkasawan, itu cita2 aku, sebab aku ingat lagi arwah abah nak suruh aku jadik doktor tapi rancangan itu berlalu tidak mengikut Qada and qadar. perit sungguh bila nak mengenang kisah hidup yang lalu, ALLAH dan aku sahaja tahu. masuk pulak sekolah menengah cita2 pun berubah, aku ingin menjadi fashion designer and penyanyi (walaupun suara tak sedap), tapi cita2 nak jadik doktor aku genggam rapi. entah apa silap aku naik form 4, aku berubah jadik malas sampai form 5 spm aku kelaut china selatan. buang jauh2, spm bukan 100% penentu masuk U atau tak. sekolah menengah ambek sains tulen tapi kat Uitm aku ambek Banking-nampak beza tak? tak pernah belajar account, tapi bersyukur aku dapat belajar dua2 ilmu tu. sem ni sangat2 selalu lecturer tak masuk,, waittt, aku jugak ponteng kelas selalu, tak sedar diri nak salah kan lecturer pulak, booooo!! myself! apa2 pun aku dah lepas semua paper sem 5 ni, aku berharap dapat DL sem ni nak naik kan cgpa. aduhh! inshaALLAH.. emosi sangat2 tak stabil last2 nak habis paper, menangis kenapa pun aku tak tahu. aku jenis yang banyak sangat berangan benda yang probabiliti nak berlaku 10% je.. RUUDDDDYYYYYYY!! apocalypto cerita dia berlakon.. dia sangat2 bagus dan aku baca cerita hidup dia, aku menangis.. aku minat sangat dengan peribadi dia. dia positive dengan hidup dia walaupon dia tak pernah ada zaman kanak2 macam aku, dia start bekerja dari umur 10tahunn!!! Kerja construction,, boleh bayangkan tak? sedihh!! RUDY YOUNGBLOOD kata2 dia sangat membakar semangat aku yang hampir2 padam 2 hari lepas. Terima kasih Rudy, walaupun kau tak kenal aku, tapi aku kenal kau, aku doa suatu hari nanti aku dapat jumpa dia, amin. aku simpan kata2 dia-dalam hidup dia tak pernah ada perkataa, kalau, kenapa and macam2 lagi. sangat positive!! 
its's important ti step outside your ego and help somebody. just a little help can change a person's life forever-RUDY YOUNGBLOOD .. aku jenis ego tinggi, susah nak senyum, very negative!! thankss Rudy, I love YOU. banyak lagi kata2 dia yang aku simpan sebagai motivasi diri aku, i really2 hope we will meet someday if not in this world, we meet in hereafter, i pray for you. Rudyyyyyyy!!! i'm your fan and you are my aspiration.. why ask why?--RUDY. nak berjaya buat jelah, buat apa nak tanya2, percaya diri sendiri and semua nya aku berjalan lancar seperti kita nak. Rudy membuatkan aku percaya pada diri aku, percaya dengan ketentuan ILLAHI. aku pastikan aku capai cita2 aku yang tergendala sebelom umur mencecah 30tahun, aku berdoa aku capai kehendak aku. suatu hari nanti aku nak jadik macam Rudy, memberi aspirasi pada orang lain. kita akan berjumpa Rudy, i believe in myself that i will meet you. actually nak cakap pasal Rudy tapi dah bercampur aduk perasaan ni. Rudy-32tahun sekarang, 5 tahun akan datang aku bukan aku yang sekarang, aku bukan lemah pengecut, hidup tanpa capai cita2, tanpa meninggalkan kebaikan kepada agama bangsa dan negara. aku Berubah! RUDY YOUNGBLOOD-strong man with no fear.

Isnin, 10 Februari 2014

Tapi.....

tak ada apa nak dicoretkan, memandangkan aku sahaja yang baca so tak kisah sangat. first thanksss to nad & zati belikan cake chocolate indulgence for my birthday :). thanks kawans. hehehe. rasa macam first time pulak sambut birthday. dah 21tahun aku hidup, apa ye perkara yang aku boleh bangga? rasanya macam takda. suatu hari nanti aku pastikan aku akan berjasa pada bangsa agama and negara aku. walaupun aku tak aktif dalam liku2 uitm ni, mungkin suatu hari nanti,amin. tinggal satu semester lagi nak habis, adakah aku akan kerja? rasanya nak continue degree dulu sebab Muet dah beli dah pun. so degree first. sem ni sem yang paling2 free and class sikit hanyaaaa*trademark budak laki class aku*.tapi.....kerja dia banyak hanyaaa! busy hanyaaa! test berderet2 hanyaa!! ni baru tadi lepas test It, 3 bulan kat uitm tapi..lecturernya masuk baru 3kali. nampak tak? aku memang target tak lulus sebab sebelum test tu, aku pergi event lah*alasan* tapi...memang betul pun. and dah sebulan seminggu aku tak balik rumah sebab kekangan2 tertentu, takpalah aku dah biasa. minggu depan nak balik lah. ada cerita and perkara yang menyedihkan*pasal duit aku and kawan2 kena tipu* aku tak halalkan. kau carik lah aku kat sana nanti. itulah kelemahan aku....cepat percaya orang. tapi.. aku bayar duit kawan2 aku balik,, ada hikmah ni. ALLAH uji aku,, duit boleh carik tapi.. kalau kesihatan, nyawa, keluarga, iman, memang lah aku fail. simpang malaikat44. target tahun baru tak lepas2. harap je aku beli produk kurus banyak hanyaaa tapi satu pun tak berkesan. turun sekilo naik tiga kilo! menyampah. hahaha. oklah penat menaip. hummm. itu je kot. see u ita next month. :) be better than before and be nice to people because we don't know what they have been through and face. 

Jumaat, 29 November 2013

PART 5!!!! what????

Haii! sem 5 dah, sepatutnya kira sem 6 plus sekali dengan pra-dip. 3 tahun menimba ilmu. tapi aku tak aplikasikan ilmu2 ni dalam kehidupan seharian, bila nak aplikasi??? bila? hurmmm. lagi 1 sem akan grad diploma. DIPLOMA?? dunia sekarang diploma tak dipandang sangat, degree okay la, tapi sampai mana akan aku belajar? maybe degree dulu then sambung master, in shaa ALLAH. amin. hah! no crush anymore. i will.....study smart and hard. 2 sem tak dekan hancusssssss!!! tapi sem ni aku takda buat plan2 janji2, apa nak jadik jadik la nak, mak tak kisah, hahahhah! let it be. mungkin sem ni dapat dekan? amin. hati rasa kosong, tak tahu nak coret apa, iyela baru2 lagi, belajar pun tak start lagi. ahaa!!!! 1 bulan lagi umur aku akan 21, goodbye 20, lamanya!! tapi tak ada apa yang boleh dibanggakan. hidup kena berubah ita, dunia sementara, akhirat tu selamanya!! itu sahaja. SALAM.

Jumaat, 13 September 2013

manusia

final semakin hampir, sem ke 4. aku masih dingin dengan kehidupan. masih mencari hidup ke arah mulia. masih gagal. gagal tanpa usaha. ya, itu salah aku. perasaan ingin kembali pada hidup yang lalu kuat, namun iman juga masih kuat. henti disini tentang hidup, biar aku sahaja rasa hidup aku 20tahun itu.
MANUSIA. jenisnya pelbagai. perangainya menggila suara. Dengki sentiasa. kerana mulut badan binasa. aku masih mencari erti sebenar manusia. silap dan benar seperti politik juga. aku masih mengkaji tapi masih mencaci. maafkan aku. hina aku kerna aku juga manusia. dosa menggunung doa diampun yang ESA. matlamat hidup hanya satu, balas jasa ibu, kembali kepada yang SATU. rintangan dihadapi, aku perlu berubah esok tanpa menunggu diubah. capai mimpi yang diingini, capai tahap mulia disisi yang ESA, capai kehidupan sejahtera. malam acap kali air mata mengalir rindu Abah, kasihnya hanya 9tahun aku rasa. jauh dari ibu, kasihmu ku tahu sentiasa. bantu adik2. cukup. Tuhan bantu aku. terima kasih segala. aku tak perlu kamu. kau masih alpa seperti aku sang manusia. mentari menjauhkan diri, bintang menjelma melambai. malam aku masih seperti biasa.

Ahad, 21 Julai 2013

jalan cerita hidup kita berbeza

tengah denga lagu welcome to my life via simple plan lagu yang dari dulu lagi aku dengan dan maksud lagu ni sangat2 la best,,isi lagu dia pasal remaja akan lalui proses ni. u see, ramai remaja islam kecundang masa lalui proses ni, perlu iman penuh di dada, tapi jangan risau sampai satu peringkat kita akan sedar semua2 ni and turn better. kembali tajuk kita-jalan hidup kita berbeza n tak sama. aku tahu n ALLAH dah aturkan hidup aku cuma aku perlu ubah kearah lebih baik, bandingkan hidup korang dgn kawan2 yang kaya, grant, n macam2 lagi. tapi kau kena ingat ramai lagi hidup yang susah dan tak mengeluh, somalia, palestin n many more. apa hidup kau dah susah sangat ke, aku jenis tak suka tunjuk2 susah mintak simpati. istilah aku fokuskan bukan dari duit, tapi mostly manusia susah hati pasal duit. aku fokuskan pasal jalan hidup kau, ye dulu aku nakal tapi bukan nakal berpeleseran macam takda maruah, aku nakal masa kecik and start masuk sekolah asrama baru aku kenal kehidupan. tanpa mak tanpa arwah abah, aku mula berdikari di tempat orang. aku buntu n mentah tak tahu mengikut aliran hidup orang, lagi2 lepas abah meninggal mak hantar kami kat kampung, masa tu susah dia jangan cakap la, pergi sekolah jalan kaki tanpa duit belanja and macam2 lagi. bila fikir2 rasa sedih. korang lalu ke hidup macam ni? aku tahu ada yang lebih teruk. sekarang aku harap aku ubah hidup aku, matlamat aku bukan dunia tapi akhirat sekali. aku banyak sakitkan hati orang aku harap dorang maafkan aku. taknak ikut hidup cara orang, aku ikut cara aku, n aku tahu siapa aku, dari mana aku datang n kembali. aku perlu kuat dan kuat.terlalu specific susah untuk diceritakan. cukup sekadar ini. hargai kehidupan dan jalan cerita kita sebab ini semua sementara waktu. aku fikir untuk kembali atau berubah? aku tahu pilihan baik buruk itu. aku perlu pilih dan ikut. aku harap bila aku hanyut DIA kembalikan aku kejalan kebenaran. doakn untuk semua.

Isnin, 10 Jun 2013

sem 4--semoga baik baik selalu

yeah! dah masuk sem yg ke 4. memang x sedia lagi, tapi kalau sedia pun still ditakuk yang lama. biarla masa menentukan. harap dapat study dengan senang and banggakan mak. taknak jadik macam dulu. teruk. jatuh.niat dihati belaja kerana ALLAH dan dapat manfaat. balas jasa2 mereka. semoga aku bahagia sentiasa. amin.